O nama

logo10

Do osnivanja NSZŽ 15.srpnja 1994.godine svi klubovi i ONS-i bili su uključeni u Zagrebački nogometni savez. Za osnivanje NSZŽ -e izjasnili su se svi klubovi, kojih je bilo oko sedamdeset, politička rukovodstva Općina i gradova, te rukovodstvo Zagrebačke županije.
Novi sustav natjecanja u NSZŽ počeo se provoditi od 1.rujna 1994., a provodila su ga središta Samobor, Vrbovec, Sv.Ivan Zelina i Jastrebarsko.
Nogometna središta konstituirana su do 1. kolovoza 1994.godine. Na razini tih središta organizirani su zborovi trenera, sudaca i delegata. Tada je bilo aktivno oko 250 djelatnika.
Nogometno prvenstvo 1995/96 broji 2500 igrača,u I.”B” HNL natjecao se Samobor, u II. HNL PIK Vrbovec, u III. HNL je bilo 10 klubova, u I.ŽNL 26 u dvije skupine, te u II.ŽNL 31 klub u četiri skupine. Ukupno je bilo 69 seniorskih, 40 juniorskih, 5 kadetskih, 44 pionirske i 12 momčadi početnika. Pored tih klubova velikog nogometa registrirano je i 9 klubova malog nogometa i 35 momčadi veterana koje su se natjecale u ZNS-u.
U stručnim organizacijama tada djeluje 32 trenera, od toga 30 trenera nogometa i 2 viša nogometna trenera, i 64 trenera pripravnika, 149 sudaca, među kojima je bilo 20 saveznih, 14 regionalnih i 115 kategorije suca, uz 60 delegata. Najbolje rezultate postizala je sudačka organizacija, zatim zborovi delegata, a u trenerskom kadru nije bilo dovoljno trenera nogometa i viših nogometnih trenera. Po broju klubova, igrača, stručnih i nogometnih djelatnika nogomet je najmasovniji šport u Zagrebačkoj županiji. Vidno je napredovao i odnos momčadi mlađih uzrasta prema seniorskim. U to vrijeme bilo je oko 80 igrališta, a nedostajali su pomoćni tereni i prateći objekti.
Financiranje NSZŽ, NS i klubova bilo je na različite načine. Bile su to velike poteškoće za kvalitetnije organiziranje natjecanja, izgradnju i održavanje športskih terena i objekata,kao i nabavi sportskih rekvizita i opreme.
Suradnja klubova i nogometnih središta sa školama bila je relativno dobra, te je nastavljena i danas, a najčešće ovisi od aktivnosti pojedinaca iz nogometa i nastavnika tjelesnog odgoja.
Javnost rada i informiranja u NSZŽ ostvarivala se kao i danas izdavanjem Službenih glasila u svim Nogometnim središtima, objavama dokumenata i odluka koja donose tijela Saveza, te informiranjem preko dnevnog športskog tiska i lokalnih radio postaja.
Nakon završetka sezone, u zimskim mjesecima do današnjih dana održavaju se tradicionalni malonogometni turniri od kojih su najpoznatiji oni u Samoboru, Vrbovcu, Sv.Ivanu Zelini i Jastrebarskom. Na tim zimskim turnirima sudjeluje preko 250 momčadi. Osim promicanja nogometa ti turniri služe i za stjecanje financijskih sredstava za redovita natjecanja. U ljetnim mjesecima klubovi organiziraju turnire velikog i malog nogometa, te u novije vrijeme selekcije, kampove i škole za najmlađe uzrasne kategorije.

NSZŽ je i aktivni sudionik osnivanja i djelovanja Međužupanijskog Nogometnog Odbora “Središta” Zagreb. Kroz organizaciju natjecanja, u kojem su našli interes klubovi NSZŽ, u svim tijelima i stručnim organima vrlo aktivno djeluju i djelatnici NSZŽ. Međužupanijski nogometni odbor osnovan je 1995.godine za Županijske nogometne saveze Karlovac, Sisak, Hrvatsko Zagorje, Zagrebački nogometni savez i NSZŽ. Sezone 1995/96 MŽNO organizira i vodi natjecanje III HNL u tri skupine po 18 klubova.

Od sezone 1997/98 u NSZŽ su i NS Ivanić Grad kojem je danas nasljednik NS Križ,NS Velika Gorica i NS Zaprešić. Samobor je bio član I. HNL, u II.HNL su bila dva predstavnika NS Velika Gorica, te po jedan predstavnik NS Vrbovec i NS Zaprešić. Treća HNL brojila je 10 klubova, a u I.ŽNL su bila 42 kluba, a u II.ŽNL 35 klubova. Najmlađe NS Dugo Selo priključuje se nakon osnutka 2000.god.
Od te godine pri NSZŽ u natjecanju je preko 100 klubova, te dolazi na razinu klubova od 1981. godine, koje je zabilježeno u monografiji ZNS-a. U toj monografiji je zabilježeno da su NS Ivanić Grad, Jastrebarsko, Samobor, Velika Gorica, Vrbovec, Zaprešić i Sv.Ivan Zelina tada imala 129 seniorskih klubova, 60 juniorskih, 29 pionirskih, 99 igrališta, 145 sudaca i 154 trenera.
U izvješću o preregistraciji klubova i igrača NSZŽ piše da su registrirana 102 kluba, od toga 98 velikog nogometa, 3 malonogometna i 1 ženski nogometni klub Radnik iz V.Gorice. Od ukupnog broja 5955 natjecatelja, 2494 su bili limaći, početnici (mlađi pioniri) i pioniri (stariji pioniri), 784 kadeta, 710 juniora, 1879 seniora, 68 malonogometaša i 20 igračica.
Četiri godine kasnije točnije 2004. godine u pregledu registriranih igrača NSZŽ po kategorijama stoji podatak da ima 2044 seniora, 822 juniora, 882 kadeta, 3214 limača, početnika i pionira i 172 malonogometaša, ali nažalost nema registriranih nogometašica jer je ŽNK Radnik prestao sa djelovanjem, a klubovi pri kojima djeluju žene nisu ih zvanično registrirali, već djeluju samo u revijalne i humanitarne svrhe.
Ukupno je to brojka od 7134 igrača. U zborovima ima 135 sudaca i 32 instruktora, trenera ima 338,delegata 125 i liječnika 46. U kupu je natjecanje prošlo 100 seniorskih momčadi, 75 juniorskih i 14 kadetskih.
Devedeset i tri igrališta, 18 pomoćnih od kojih poveći broj ima danas i rasvjetu za treniranje, a poneki i za odigravanje noćnih utakmica uz 7 asfaltnih malonogometnih igrališta sadašnjost su NSZŽ.