Na snagu stupio novi Pravilnik o kategorizaciji sportaša

Ministarstvo turizma i sporta donijelo je Pravilnik o kategorizaciji sportaša koji je stupio na snagu 1. siječnja 2024. godine, a koji predviđa proširenje stjecanja VI. kategorije sportaša (daroviti sportaš).

Prema novom Pravilniku o kategorizaciji sportaša, VI. kategoriju (daroviti sportaš) radi ostvarenja prava na posebne uvjete pohađanja i završetka obrazovanja moći će steći i sportaš koji je navršio 12 godina života i ostvario kriterij kategorizacije određenog sporta.

Taj će kriterij biti zaseban od dosadašnjeg kriterija VI. kategorije jer će se odnositi na natjecanja (nacionalna i međunarodna) za dobne kategorije mlađe od kadetske dobne kategorije, odnosno za natjecanja u kojima se sportaši natječu od navršenih 12 godina života (s obzirom na to da sportaši do navršenih 12 godina života mogu od strane nacionalnog sportskog saveza, sukladno odredbama Zakona o sportu, dobiti potvrdu u navedene svrhe).

Foto: Drago Sopta/HNS

Kako bi se prilikom predlaganja dodanog kriterija VI. Kategorije u obzir uzelo načelo vrednovanja ostvarenog sportskog rezultata sportaša, napredovanje u ostvarenju sportskih postignuća, sukladno provedbi redovnog i kontinuiranog trenažnog procesa i sudjelovanja na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, a uvažavajući i značaj sporta, prilikom predlaganja natjecanja i plasmana koji bi predstavljali dodatne kriterije VI. kategorije potrebno je voditi se analognim slijedom postojećih kriterija VI. kategorije.

Novi Pravilnik o kategorizaciji sportaša možete pronaći na sljedećoj poveznici

Autorska prava na objavljeni sadržaj polaže Hrvatski nogometni savez. Preuzimanje teksta i/ili izjava iz ovog teksta dopušteno je isključivo uz navođenje HNS-a kao izvora uz direktnu poveznicu na izvorni sadržaj na hns.family te uz poštivanje integriteta izvornog sadržaja. Preuzimanje fotografija nije dopušteno. Više informacija pronađite u Općim uvjetima korištenja.

IZVOR