Održan 60. Seminar nogometnih sudaca Prve HNL

U razdoblju od 20.01. do 23.01. održan je 60. Seminar nogometnih sudaca Prve HNL koji je u potpunosti provodila Komisija nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a, na čelu sa predsjednikom Brunom Marićem i stručnim suradnicima. Domaćin seminara bio je hotel Park Plaza Belvedere u Medulinu.

Četverodnevni program se sastojao od više stručnih predavanja na temu kažnjivog igranja ruku, nedopuštenog igranja ruku, pravila 11: zaleđe, pravila 12: prekršaji i nešportsko ponašanje, pravila 14: kazneni udarac, očuvanja integriteta natjecanja, prehrane vrhunskih sportaša te komunikacije, ponašanja i inteligencije sudaca.

Posebna pažnja se pridodala VAR edukaciji koja je obuhvatila sljedeće teme: Priprema VAR sudaca za utakmicu, linija intervencije, VAR komunikacija, tehnička VAR analiza i crtanje linija zaleđa.

U sklopu seminara svi prisutni suci su morali proći mjerenje potkožnog masnog tkiva i kilaže, teorijsku provjeru znanja iz PNI, UEFA Video test, odnosno fitness provjeru koja se sastojala od SDS testa (glavni suci) i ARIET testa (pomoćni suci).

Seminaru su prisustvovali i prvoligaški suci Nogometnog saveza Zagrebačke županije te uspješno odgovorili na sve zahtjeve i izazove koji su bili pred njima. Od glavnih sudaca seminaru je pristupio naš međunarodni sudac Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) dok su od pomoćnih sudaca to bili međunarodni pomoćni sudac Bojan Zobenica (Velika Gorica) te pomoćni suci Vedran Đurak (Sv. Ivan Zelina) i Jerko Crnčić (Vrbovec).

Izvor HNS